23.05.2018 / 22366 Görüntüleme
FARKLI OLMAK NORMALDİR
‘’HERKES KADAR FARKLI, HERKES KADAR AYNIYIM ASLINDA.’’
Otizm nedir? Öncelikle onu açıklayalım: Otizm, yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişimde problemler, tekrarlayıcı davranış ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren, karmaşık gelişimsel bir bozukluktur.
Down sendromu ise; genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. En basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down Sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21 Kromozom olması durumudur.

Farkındalık Günü; bireyler hakkında toplumsal bilinç yaratmak açısından önemli fırsatlar sunuyor bizlere. Maalesef birçok ülkede down sendromlu ve otizmli bireyler ayrımcılık ve ön yargı ile karşı karşıya kalıyorlar. Aslında toplumumuzda bizim birer parçamız olduğunu, eğitilebilir olduğu bilinciyle hareket edilmelidir.

Korkuteli Özel Umut Rehabilitasyon Merkezi’nin aktif olarak yürüttüğü çalışmalar bu bireylere ilçemizde verilen değeri kat ve kat arttırmaktadır. Projeler, ilçe halkımız ile kaynaştırma yolunda doğru adımlarla ilerlemektedir. Bu anlamda Özel Umut Rehabilitasyon Merkezi sahibi Bayram Serik sosyal etkinliklerin her yıl düzenli ve farklı projelerle devam edeceğini dile getirdi. Özel Umut Rehabilitasyon Merkezi psikologu İbrahim Ülker’ in de bu anlamdaki çabaları ve fikirlerinin ailelerin çocuklarına olan gayreti ve özverisini arttırmakta olduğunu anlattı.

Farkındalık günü etkinliği ile düzenlenen kermes, resim sergisi, ağaç dikme, temsili asker uğurlama töreni ve esnaf ile birlikte, aynı anda projeyi de destekleyen balonları, gökyüzüne bırakma projeleri ilçemizde bu konuya ne kadar değer verildiğini de göstermiş oluyor. Bu bilinç ile ‘’fark et, kabul et ve bizimle yürü’’ sloganıyla daha güzel ve ayırt etmeden yaşamaya devam edebileceğimizin de farkına varmış oluyoruz. Sosyal hayatta kimseyi kimseden ayırt etmeden, sevgi ve özveri ile yetişen bu bireyler topluma faydalı bireylere dönüşüyorlar.