BEDENİNİN ARINMAYA İHTİYACI VAR MI? TEST ET!
Herkese tekrar merhaba! Bahar aylarının gelmesiyle herkeste yorgunluk, halsizlik, bir uyku hali… Sigara, kafein, sık alkol alımı, hareketsizlik, uyku düzeninin bozuk olması, düzensiz yaşam, sağlıksız beslenme ve stres etkisi ile biriken toksinler yüzünden yorulan vücudumuzu temizleme vakti gelmedi mi?
Havalar ısınmaya başlamışken şu bahar yorgunluğunu atıp dinç bir vücuda sahip olmak, yaza bomba gibi girmek ister misiniz? Bakalım sizin vücudunuzu en çok yoran ne? Detoks (arınma,temizlenme) programına ihtiyacınız var mı? Varsa arınmak için ne yapacaksınız, nasıl dinç hissedeceksiniz? Aşağıdaki testi uygulayın görelim bakalım vücudunuza nasıl baktınız?
İşaretlediğiniz her;
A cevabı 1 puan
B cevabı 3 puan
C cevabı 5 puandır.
1.Mevsim sebze ve meyvelerini tüketiyor musunuz?
A.Evet;her gün B.Bazen; haftada 1 veya 2 C.Hayır; ayda 2 veya daha az
2. Kızartmalar, hamur işleri veya fast-food tarzı yiyecekleri tüketiyor musunuz?
A. Hayır; ayda 2 veya daha az B. Bazen; haftada 1 veya 2 C. Evet; her gün
3.Günlük kaç litre su tüketiyorsunuz?
A. 2 litre veya daha fazla B.1-2 litre arasında C. 1 litreden az
4.Günlük çay-kahve tüketiminiz ne kadar?
A. 2-4 fincan veya daha az B. 5-9 fincan C. 10 ve üzeri
5. Paketli ürünleri tüketiyor musunuz?
A. Hayır; ayda 2 veya daha az B. Bazen; haftada 1 veya 2 C. Evet; her gün
6. Alkol kullanıyor musunuz?
A. Hayır; ayda 2 veya daha az B. Bazen; haftada 1 veya 2 C. Evet; her gün
7. Sigara kullanıyor musunuz?
A. Hayır B. Arada bir; ayda 1 veya 2 C. Evet
8.Düzenli olarak balık tüketiyor musunuz?
A. Evet; haftada 3-4 kez
B. Evet; haftada 1-2 kez
C. Hayır; ayda 1-2 veya daha az
9.Düzenli veya sık ilaç kullanıyor musunuz?
A. Hayır; ayda 2 veya daha az B. Bazen; haftada 1 veya 2 C. Evet; her gün
10. Yorgun ve uykusuz hissediyor musunuz?
A. Hayır B. Bazen C. Evet, sıklıkla.
11.Kendinizi mutsuz hissediyor musunuz?
A. Hayır B. Bazen C. Evet, sıklıkla.
12. İş ve günlük hayatınızda stresli misiniz?
A. Hayır B. Bazen C. Evet, sıklıkla.
13.Şişkinlik, gaz veya sindirim sorunu yaşıyor musunuz?
A. Hayır B. Bazen C. Evet, sıklıkla.
14. Kaşıntı, alerji, sivilce gibi cilt sorunları yaşıyor musunuz?
A. Hayır B. Bazen C. Evet, sıklıkla.
15. Sıklıkla grip, nezle vb hastalıklar geçiriyor musunuz?
A. Hayır; yılda 1-3 kez B. Ayda 1-2 kez C. Evet; haftada bir
16. Kimyasal kozmetik ürünü, parfüm vb. gibi ürünleri kullanıyor musunuz?
A. Hayır B. Bazen C. Evet, sıklıkla.
17.Plastik kap ve bardak kullanıyor musunuz?
A. Hayır B. Bazen C. Evet, sıklıkla.
18. Günde kaç saat bilgisayar, televizyon, telefon ile uğraşıyorsunuz?
A. 1-3 saat B. 3-6 saat C. 7 ve üzeri
Toplam puanınız 35in altında ise,
Sağlığınıza, bedeninize ve ruhunuza çok iyi bakıyorsunuz. Beslenme alışkanlıklarınız ve yaşantınıza gösterdiğiniz özenden dolayı tebrik ediyorum. Kaçamakların çok olduğu haftalardan sonra, iyi hissetmek ve arınmak için yılda 2-3 defa kısa süreli detokslar uygulayabilirsiniz.
Toplam puanınız 35-75 arasında ise,
Bu aralıktaki kişiler yaşantılarına çok dikkat etmeseler bile sağlıklı alışkanlıkları korumaya çalışanlar. Kendinizi kötü hissettiğiniz dönemlerde detoks programlarına başvurabilirsiniz. Genellikle mevsim geçişlerinde, 3-4 ayda bir kısa süreli detoks programları ile vücudunuzu dinlendirebilirsiniz.
Toplam puanınız 75 ve üstünde ise,
Beslenmenize ve sağlığınıza dikkat etmiyorsunuz, düzensiz yaşam, alkol, kafein, nikotin, zararlı kimyasallar vücudunuzda yüksek miktarda toksik madde birikmesine yol açmış olabilir. Ayda bir kısa süreli detoks programı uygulayabilirsiniz, bu şekilde bedeninizi temizleyip daha dinç hissedeceksiniz. Kısa süreli programlar haricinde, sağlıklı bir vücut için beslenmenizi düzenlemenizi ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemenizi öneririm.
Evet, iyi veya kötü, herkes sonuçlarıyla yüzleştiğine göre geldik asıl konuya, bu detoks nedir? Nasıl yapılır? Ne kadar süre yapmamız lazım?
Detoks zayıflama programı değildir: Detoks zayıflamak veya kilo verme dönemindeki duraklamaları kırmak için değil, sindirim sistemini rahatlatmak için yapılır. Genellikle sebze ağırlıklı olduğu için kalorisi biraz düşük olur dolayısıyla bu dönemde kilo verme hızının artmasını bekleriz. Genellikle 1-7 gün arasında uygulanır.
Uyku saatine dikkat: Her gün aynı saatlerde uyuyup uyanmak, vücudu standart uyku saatine alıştırmak önemli. Bunun dışında, 23.00-04.00 aralığında mutlaka uykuda olmanızı öneriyoruz. Bunun sebebi bu saatlerde uykuda melatonin hormonu salgılanması. Melatonin hem uykunuzu daha iyi almanızı sağlıyor, vücudun stresten arınmasına yardımcı, hem de kilo vermeyi kolaylaştırıyor. Melatonin salgısı için mutlaka karanlıkta ve teknolojik aletlerden uzakta(uçak modunda da olabilir) uyumanızı öneririm.
Bitkisel proteinlere yönelin: Sindirim sistemini en çok yoran şeylerden biri hayvansal protein kaynakları. Detoks programlarında gerekli proteini kurubaklagiller, soya sütü-badem sütü, chia, kinoa, fındık-badem vb. bitkisel protein kaynaklarından karşılamak daha doğru olacaktır.
Alkol, nikotin, sigara, rafine şeker ve tuza ara verin: Paketli gıdaları ve şekeri bu dönemde tamamen kesmelisiniz, tuzu en fazla günlük 6gram(1 tatlı kaşığı kadar) tüketmelisiniz.
Antioksidan kaynakları tüketin: Kuruyemişler, orman meyveleri, yeşil çay, koyu yeşil yapraklı sebzeleri bolca tüketmelisiniz, böylece toksin atımı hızlanacaktır. Ne kadar çeşitli sebze-meyve tüketirseniz o kadar yararlı olacaktır. Detoks uygulamalarında kullanmayı en sevdiğim yiyeceklerden 5ini söylüyorum;
-
Ispanak; potasyum içeriği fazla olduğu için kan basıncını dengeler. Salatalarda ve smoothie tariflerinde çiğ olarak kullanabilirsiniz. Veya pişmiş şekilde tüketebilirsiniz.
-
Kinoa; protein, demir, magnezyum, lif içeriği fazla bir besindir. Yüksek kolesterol, hipertansiyon ve insülin direncine karşı koruyucudur.
-
Orman meyveleri; düşük kalorili ve antioksidan içeriği fazla olan karadut, böğürtlen, turna yemişi, yaban mersini vb. meyveler aynı zamanda kansere karşı koruyucudur. Posa miktarları fazla olduğu için kalp hastalıklarına karşı da koruyucu etkileri vardır.
-
Limon; bağışıklık sistemini güçlendirir.
-
Avokado; E vitamini, folik asit ve B6 vitaminini bolca barındırır. Aynı zamanda protein miktarı fazla ve yararlı yağlar içeren bir meyvedir.
Hareket ve suyu arttırın: Bahar yorgunluğunun en büyük sebeplerinden biri hareketsiz geçen kış ayları, dolayısıyla günde en az 15-20 dakika yürüyüş, koşu gibi açık hava sporlarını tercih etmenizi öneririm. Fiziksel aktivite ve su alımının artması hücre yenilenmesinin hızlanmasını sağlayacaktır. Bu dönemde toksin ve ödem atımının hızlanması için suyun içine limon, maydanoz, kabuk tarçın, nane, orman meyveleri koyup bekletebilirsiniz.
-
Limon C vitamini sağlar ve diüretik etkisi vardır, hipertansiyonunuz varsa mutlaka ekleyin.
-
Nane sindirim sistemini çalıştırır.
-
Salatalık ve maydanoz ödem atımını sağlar.
-
Farklı orman meyveleri antioksidan içerikleri ile toksin atımını sağlar.
-
Zencefilin antiinflamatuar etkisi var.
-
Kabuk tarçın ekleyerek kan şekerinizin düzenlenmesini de sağlayabilirsiniz.
DİKKAT! Unutmayın ki diyabet, kalp, böbrek hastaları, gebeler ve emzikli anneler, genç ve çocuklarda detoks listeleri doktora danışmadan ve diyetisyen gözetimi olmadan uygulanmamalı. Her zamanki gibi önce sağlık!
Sizin uyguladığınız detoks suları, tarifleri var mı? Test sonucu nasıl çıktı? Bu yazıyı okuduktan sonra vücudunu arındırmaya karar verenler kimler? Sorularınızı ve fotoğraflarınızı bekliyorum, @dytasiyekilli instagram hesabımdan gönderebilirsiniz, elimden geldiğince yanıtlayacağım.
Herkese sağlıklı, toksinsiz günler diliyorum.
vioft2nntf|101001E398BFKoseYazisi|koseYazisiAciklama
vioft2nnt8|001001E398BF|DergiKorkuteliBurada|KoseYazisi|koseYazisiAciklama|6CC13D32-74D3-4B3F-9C72-8E1E73BF89A6