Bizimle iletişime geçin

Köşe Yazısı

KORONA VİRÜS BAHANEN OLMASIN!

ARZU ÖZDEMİR
Diyetisyen

16.05.2020 / 16580 Görüntüleme

 Merhaba ben Diyetisyen Arzu Özdemir bu zorlu karantina döneminde siz değerli Korkuteli Burada okuyucularına beslenme ile ilgili birkaç tüyo vermek istiyorum. Ayrıca Mübarek ramazan ayında doğru besinleri doğru miktarda vücudumuza sağladığımız takdirde oruç tutmanın bağışıklık sistemimizi güçlendireceğini sizlere anlatacağım.

    Hepimiz bir süredir alışmış olduğumuz standart yaşamlarımızdan koptuk. Hem bunun hem hastalığın stresini yaşıyoruz. Bu stresle başa çıkmak için; pişiriyoruz, yiyoruz, içiyoruz…


  Salgın nedeniyle raflar ömrü uzun olan makarna, pirinç, un, şeker gibi besinlerle doldu. Glisemik indeksi yüksek olan bu besinleri tüketimimiz de arttı. Fiziksel olarak inaktif olduğumuz bu dönemde bu besinlerin fazla tüketimi kilo alımına sebep olabilir. Sağlık sistemine yapacağımız en kıymetli katkı; kendimize iyi bakmak ve yeterli - dengeli beslenmektir.  Elbet bugünler geçecek ve sen bugün olduğu gibi yine aynı değişmeyen kıyafetin yani bedenin ile hayatına kaldığın yerden devam edeceksin. Bu süreç çok alışık olduğumuz bir dönem değil.

Ayrıca kendimizi kilo stresi ile daha da germenin bir anlamı yok. Fakat bu can boğazdan gelir demek de değil. Hepimizin evinden ekmek kokuları yükseldiği şu dönemde ana temamızın sağlık olduğunu unutmayıp, evde kaldığımız şu süreçte kilo almadan yaşamımızı sürdürebilmemiz gerekiyor. Stresle baş etmek birçoğumuzu duygusal açlık yaşamaya itiyor ve aç mıyız tok muyuz ayırt etmeden yemek yiyebiliyoruz. Stres yedirir ve yedirdiği yiyecekler genelde şekerli, yağlı, tuzlu ve hızlı tüketilen yiyecekler olur. Bağışıklık sistemimizin güçlü olmasına ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde, vitamin minarelden zengin yeterli ve dengeli beslenmemiz gerekiyor.
Bildiğiniz gibi en büyük risk grubu hipertansiyon,  kalp- damar hastalıkları ve diyabet.

 Maalesef ki bu üç hastalıkta yanlış besin tercihleri ile doğrudan ilişkilendiriliyor. Bu dönemde daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için;

  1. İlave tuz kullanımınızı azaltın.
  2. Şeker tüketimini sınırlandırın.
  3. Hayvansal yağların tüketimini sınırlı tutup yemeklerde bitkisel yağlar tercih edin.
  4. Toplam sebze meyve tüketimini günlük minimum 400 mg planlayın.
  5. Günlük su tüketimini ortalama 2-2,5 lt civarında tutmaya özen gösterin.

 

ORUÇ ŞİFADIR

Ramazan ayının gelmesiyle birçok kişi bağışıklık sisteminin zayıflayacağı düşüncesiyle oruç tutmak konusunda kararsızlık yaşıyor. Doğru besinleri doğru miktarda vücudumuza sağladığımız takdirde oruç tutmak bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Oruç tutmak başlı başına bir şifadır vücudu birikmiş zararlı maddelerden arındırır.

Nefis isteklerinden vazgeçer, acıkır, yiyemez nefsini kontrol etmeyi öğrenir.
Vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla zenginleştirilmiş bir beslenme şekli ile hem orucumuzu tutup hem de bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz.
Hâlihazırda 3 ana öğünden 2 öğüne düştüğümüz bu ayda çok ve hızlı yemek, sahura kalkmamak ya da sahurda çok yemekten kaçınılmalıdır. Sahur öğününün kahvaltı tarzında yapılması, proteinlerden zengin besinlerden oluşması ve aşırı yağlı, şekerli besinlerden uzak durulması; iftarda ise orucu çorba, hurma ve salata ile açtıktan sonra 15 dakika kadar ara verilmesi sindirimi kolaylaştıracaktır. Normal günde olduğu gibi bu ayda da su tüketimi oldukça önemlidir yine sıvı elektrolit dengesini sağlamak amacıyla günlük 1 şişe sade maden suyu önerilir. 

Her gün güzel bir haber duymak umuduyla beklesek de bir süre daha sabredeceğiz. Süreç bitsin sevdiklerimize kavuşalım, bu günler geride kalsın, bir de hepimiz sağlıklı, ideal kilomuzda olalım. Bu bedene çok ama çok iyi bakmalısın, hastalıkta sağlıkta seninle unutma. Bu aralar yediklerin ile bedenini de ruhunu da tıka basa doldurma. Nasıl yapacağız diyorsan hem bedenini hem ruhunu forma sokmak için biz buradayız.

vioft2nntf|101001E398BFKoseYazisi|koseYazisiAciklama
vioft2nnt8|001001E398BF|DergiKorkuteliBurada|KoseYazisi|koseYazisiAciklama|2A1F58C0-D6A5-4459-9632-2056663C4067