Bizimle iletişime geçin

Köşe Yazısı

POPÜLER DİYETLER

ONUR OZAN BARDAK
Diyetisyen

09.09.2019 / 15461 Görüntüleme

POPÜLER DİYETLER

Son zamanlarda toplumumuzun büyük çoğunluğu fazla kilolu olma eğilimi gösterdiği için hemen hemen herkesin bir diyet geçmişi vardır.  Bu noktada önemli olan kilo vermenin  kısa süreli bir tedavi gibi düşünülmemesi diyet ile birlikte hayat boyu sürecek sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanılmış olunmasıdır. Önemli olan diyet yapmak adı altında vücudumuzu ihtiyacı olan önemli besinlerden mahrum bırakmak değil sağlıklı beslenerek kilo vermektir. Ama tabiki de sağlıklı beslenmeye geçiş süreci bir program dahilinde olması gerekmektedir.

Özellikle ani alınan kararlarla ‘’ biraz kilo vermem lazım napasam ki? ‘’ diye düşünülüp hemen internet başına geçilir. Belirli araştırmalar sonucunda 1 ayda 10 kilo verdiren diyet, 2 haftada göbek eritme diyeti, 15 günde yağlardan kurtulma diyeti gibi diyetlerden bir tanesi seçilir ve uygulanmaya başlanır. Bu tip şok diyet diye tabir ettiğimiz programların en büyük olumsuzluğu vücudumuzun yeterli ve dengeli beslenmesine olanak tanımadığı gibi buna bağlı olarak sağlık açısından da büyük sorunlar ortaya çıkarabilmesidir.  Ayrıca tek düzüne ilerleyen bu programlar kısa sürede diyetten sıkılmaya ve diyeti bırakmaya sebep olur. Sonuç olarak kısa sürede vücuttan ödem atımı veya kas glikojen depolarının boşalması gibi bazı etmenlerden dolayı verilen birkaç kilo çok daha kısa sürede geri alınır. Sonuç yine hüsran.

Oysa ki hep söylediğimiz gibi diyet sürecinde en önemli nokta uzun süreli sizi yormadan yıpratmadan ve daha da önemlisi sıkılmadan rahatça uygulanabilir olmasıdır. Örneğin sabah sürekli geç uyanan birisine saat 7:00 de kahvaltı yapmalısın veya çok geç uyuyan birisine saat 19:00 dan sonra hiç bir şey tüketmeyeceksin demek uygulamayı çok çok zorlaştırır. Belki birşeyler kazanmak için sabredilip uygulanmaya çalışılsa da bir süre sonra diyetten soğuma ve motivasyon düşüşüne sebep olabilir. O yüzden diyet tamamen kişiye göre hazırlanıp uyuma uyanma ve yemek saatleri, sevdiğimiz ve sevmediğimiz yiyecekler göz önünde bulundurularak sizin için en uygun ve en uygulanabilir diyet listelerinin hazırlanıp uygulanması gerekir.

Bu sebeple piyasada çokça adı geçen popüler diyelerin herkes için uygulanabilir programlar olmadığını bilmemiz gerekir. Bir kişi için olumlu sonuçlar ortaya koysa da aynı diyetin başka bir kişi için ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini unutmamak gerekir.

Gelin bu popüler diyetlerin birkaçına birlikte bakalım;

Dukan Diyeti

Ülkemizde son yıllarda oldukça popüler olan diyetlerden biridir dukan diyeti.  Fransız beslenme uzmanı Pierre Dukan tarafından tasarlanan diyet programının yaklaşık 40 yıllık bir geçmişi mevcut. Ağırlıklı olarak protein tüketimini esas alan dukan diyetinde ekmek tüketimi ilk aşamada mevcut değil. Kilo vermede hızlı ve kesin çözüm gözüyle bakıldığı için birçok kişi tarafından uygulanmış ve halen daha uygulanmaya devam edilmektedir.

Herkesin yemekten hoşlandığı yiyecekler ve metobolizması farklılık gösterdiği için “dukan diyetini herkes uygulayabilir” sonucu yanlış olabilir.

Ayrıca dukan diyeti kalori hesabı olmayan tek diyet biçimidir ve belli aşamaları mevcuttur.  Atak, seyir, sağlamlaştırma ve dengeleme aşamalarından oluşan dukan diyetinde, ilk aşamada 68 adet protein çeşidi ile diyete başlayıp her aşamasında belli oranda ürün grubu dahil edilmekte ve son aşaması olan dengeleme aşamasında dukan diyetinin gerektirdiği tüm gıda gruplarından tüketilmesi serbest olmaktadır. Dukan diyetinin olmazsa olmazlarından biri de düzenli spor yapmaktır.  Günde en az 20 dakika tempolu yürüyüş yapmak gerekiyor.

Karatay Diyeti

Karatay diyeti  ezberbozan bir özelliğe sahip olarak diğer diyetlerin aksine miktar belirtmez. Yine diğer diyetlerde önerilen ürünlerin tüketimi ile ilgili bazı yanlışları gözler önüne sererek kilo verdirmeyi değil, sağlıklı beslenmeyi amaç edinir. Karatay diyetinde karbonhidrat tüketimi kesinlikle yasaktır. Karatay diyetinde miktardan söz edilmez. Sık sık yemek değil, az ve doyana kadar yemek esastır.  Mutlaka spor yapmak gerekiyor.

İsveç Diyeti

İsveç diyeti uzun soluklu değil, alışılmışın dışında en fazla 13 gün uygulanacak bir diyettir. 6. Gününde diyeti bırakabilirsiniz. Eğer 6. Gününde bıraktıysanız 1 ay sonra kaldığınız yerden devam edebilir 13. Güne kadar devam ettiyseniz bittikten sonra 3 ay boyunca tekrarlamamanız gerekir. Günde sadece 3 öğün uygulanan diyet kalori açısından en düşük olanıdır.  Kalorisi düşük olması sebebiyle sizi gün içinde enerjisiz bırakacağından spor yapmanız güç olabilir

Alkali Diyeti

Alkali ürünlerimin tüketimi esas alınan alkali diyette önemli olan vücudun PH değerini korumak ve metabolizmayı  bozmamaktır. Alkali değeri yüksek sebze, meyve ve sıvı tüketimi ile uygulanan diyet Ahmet Maranki’nin buluşudur. Asitli yiyeceklerin ve içeceklerin metabolizmayı yavaşlattığını savunan alkali diyette tüketimi yasaklardan biridir.

Alkalin diyette günde 2 litre tüketimi söz konusu olan alkali suyu, 2 litre suyun içine 2 yemek  kaşığı ingiliz sodası ya da normal karbonat ekleyerek elde edilebilir.

Atkins Diyeti

Dr. Atkins tarafından hazırlanan ve genellikle aşırı kilolu olanların tercih ettiği atkins diyeti,  1100 kalori olmakla birlikte haftada yaklaşık 2 kilo kaybını hedefler. Yağlı besinlerin serbest olduğu tek diyet türüdür.  Proteinli ürünlerin fazla tüketimi tokluk hissi vermekte. Aynı zamanda da vücutta su kaybı olmakta.

Pritikin Diyeti

Diyet çeşitleri arasında kalp hastaları için hazırlanmış tek diyet çeşidi olan pritikin diyeti aynı zamanda vejetaryenler içinde uygundur.  Hayvansal ve süt ürünlerinin kısıtlı olması kalsiyum ve B12 eksikliğine sebebiyet verebilir. 

 

Sonuç olarak diyet yapmaya karar vediyseniz vücut tipinize metabolizma hızınıza ve daha da önemlisi sağlık problemleriniz olabileceği ihtimaline karşın mutlaka doktorunuzla görüşüp gerekli tahlilleri yaptırıp sonrasında da bir diyetisyenden yardım almanız gerekmektedir.

 Herkes için doğru olan veya herkes için geçerli bir diyet sistemi yoktur;

 Kişiye özel diyet vardır.

 

                                                                           

vioft2nntf|101001E398BFKoseYazisi|koseYazisiAciklama
vioft2nnt8|001001E398BF|DergiKorkuteliBurada|KoseYazisi|koseYazisiAciklama|DDA0E272-4C08-458E-AF54-33089BE2AD8E

İÇERİĞİN DİĞER FOTOGRAFLARI