Bizimle iletişime geçin

Köşe Yazısı

BAYRAMDA NASIL BESLENMELİYİZ?

Asiye KİLLİ
Diyetisyen

14.06.2018 / 15229 Görüntüleme

BAYRAMDA NASIL BESLENMELİYİZ?

 

Bayramda ikramlara “hayır” demek çok zor.  En sevdiğimiz tatlı, en güzel çikolatalar, dondurmalar… Birine hayır diyebilsek, diğerine diyemiyoruz. Böyle durumlarda “Battı balık yan gider” mantığında hareket edersek ne istediğimiz kiloda kalmayı başarabiliriz ne de sağlıklı bir vücuda ulaşabiliriz. “2-3 günden bir şey olmaz, bayramdan sonra devam ederim” diyenler tatlı, şeker çeşitlerinin ve porsiyonların artması sonucu bayram sonu tartıda kötü sürprizlerle karşılaşabilirler.

Ramazan ayında oruç sonrası yavaşlayan metabolizma hızı, bayramda porsiyon kontrolü yapmayanlar için kilo almayı kaçınılmaz hale getiriyor. Ayrıca mide-bağırsak problemleri, baş ağrısı, nefes almada zorluk gibi sağlık sıkıntıları sık görülüyor. Böyle durumlarla karşılaşmak istemiyorsanız, bayramda porsiyon ayarlamalarında “Battı balık yan gider” değil, “Ne kadar dengeli, o kadar iyi!” diyeceğiz.

Tatlıları takip eden öğünler-ara öğünler olabildiğince hafif tercih edilmeli, kan şekerini dengede tutacak glisemik indeksi düşük öğünler yapılmalı. Mümkünse karbonhidrat içeriği az besinler tercih edilmeli. Örneğin bir bardak süt yanında 7-8 adet kavrulmamış kuruyemiş tercih edilebilir.  Bayramda ara öğün alışkanlıklarını sürdürmeniz, kalorisi çok daha yüksek tatlı ve çikolatalara hayır demenizi de kolaylaştıracaktır. Sebze ağırlıklı az yağlı hafif öğünlerin tercih edilmesi de bayram sonrası fazla kilolardan kurtulmakta yardımcı olacaktır.

Şerbetli tatlılar yerine dondurma, sütlaç, puding gibi sütlü tatlıları tercih etmeniz hem doygunluk sürenizi arttıracak hem de kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum, B grubu vitaminler, D vitamini ihtiyacınızı karşılamada etkili olacak. Ara öğünlerde meyve tercih etmeniz de vitamin-mineral ve lif açısından vücudunuza katkı sağlayacak, bunun yanında tatlı porsiyonlarını küçültmenize yardımcı olacak.

Beslenme dışında elbette hareketi arttırmak da çok önemli. Bayram ziyaretlerine yürüyerek gitmek, akşamüstleri yarım saat-bir saatlik yürüyüşler, asansör yerine merdiven kullanmak metabolik hızı arttırmada ve sindirimi kolaylaştırmada etkili olacaktır.

Bayramlarda fazla miktarlarda tüketilen yağlı etler, kızartmalar rafine şeker vb., diyabet, hipertansiyon ve benzer hastalıkları olanlar için daha büyük risk taşıdığından, bu kişiler beslenmelerine daha fazla önem göstermeli.

Ve son olarak, her zamanki gibi bayramda da su tüketiminde 2,5 litrenin altına inmemeye özen gösterilmeli, bunun yanı sıra isteğe göre süt, taze sıkılmış meyve suları, bitki çayları, maden suyu tercih edilmesi de sıvı ihtiyacını karşılamada yardımcı olacaktır.

Herkese iyi bayramlar! 

vioft2nntf|101001E398BFKoseYazisi|koseYazisiAciklama
vioft2nnt8|001001E398BF|DergiKorkuteliBurada|KoseYazisi|koseYazisiAciklama|3A49522C-5FA5-434C-8121-273046B41B66