Bizimle iletişime geçin

MEHMET CADIL ‘Ben Yörük Süllü’nün oğluyum’

Korkuteli Burada Dergisi’ne konuşan Portsan Yönetim Kurulu Başkanı Hayırsever Mehmet Cadıl, bugünlere nasıl geldiğini işleri nasıl fırsata çevirdiğini ve yeni dönem hedeflerini anlattı.

21.12.2018 / 22725 Görüntüleme

“İşle yatmış, işle kalkmış”, çalıştığı tüm paydaşlara sonsuz güven vermiş, kendisiyle birlikte çalışanlarını ve yatırım yaptığı yerlerin halkını da kalkındırmış bir sanayici o ilk kez Korkuteli Burada Dergisi’ne konuşan Portsan Yönetim Kurulu Başkanı Hayırsever Mehmet Cadıl, bugünlere nasıl geldiğini işleri nasıl fırsata çevirdiğini ve yeni dönem hedeflerini anlattı.

Öncelikle Mehmet Cadıl kimdir hikâyenizi dinleyebilir miyiz?

Nüfus kayıtlarına göre 6 Kasım 1947 tarihinde Korkuteli’nde doğmuşum. Kasabam Korkuteli ismini Osmanlı Şehzadesi Sultan Korkut’tan alır. Altı çocuklu fakir bir ailenin oğluyum.1960 yılında ilkokulu bitirdim ve içine çalışma azmimi koyduğum çıkınımla gurbet yoluna düştüm.

Çok genç yaşta ailenize katkı sağlamak amacıyla başlamış olduğunuz ticari hayatınızın dönüm noktaları nelerdir?

İlkokul sonrası akücü çırağı olarak Antalya’ya geldim.1963 yılında henüz 16 yaşındayken oto sanayisinin gelişkin olduğu Bucakta akü tamircisi olarak işe başladım. İlk işe başladığım gün babamın sermaye olarak verdiği 150 liranın 10 lirasını babama yol parası olarak verdim. İki ay sonra babama kendi alın terimle kazandığım o dönemin en büyük parası olan mor renkli 500 lirayı babama verdim. Babam: Oğlum bu parayı sen mi kazandın diye sorarken şaşkın bir şekilde ve hüzünlenerek bana baktı. Bakışlarından benimle ne kadar gurur duyduğunu biliyordum. Malum küçük yer olunca Yörük Süllü’nün oğlu babasına mor 500 lük getirmiş diye dilden dola dolaştı. İş yaşamından önemli kesitler sunarak başarılı olmanın inceliklerini anlatan CADIL, iş hayatına çok küçük yaşlarda Bucak’ta akü dükkânı açarak başladığına değinerek “İnsan bir işte başarılı olmak istiyorsa, kafasında o işi şartlandıracak ve inanacak.” dedi. Gariban bir yörük çocuğu olduğunu, babasının akü dükkânı açmak için destek olacak parasının bile olmadığını, ancak o dönemlerde kamyonculuk için önemli olan Bucak sanayi çarşısında bir akücünün bulunmadığını, bunu fırsat bildiğini belirten CADIL sözlerini “Fırsatlar doğar, insanlar bu fırsatları değerlendirirse başarılı olur. Pancar yüklü kamyon kasaları üzerinde babamla beraber ulaşım sağladık. Babam akü dükkânı içindeki malzemeleri sayıyordu, ben de daha fazla çalışıp tasarruf ediyordum. Bulduğunuz fırsattan eminseniz, asla vazgeçmemelisiniz. Yörük Süllü’nün oğlu dükkân açtı, başaramadı dedirmemek için suyu bile üfleyerek içtim. Tasarruf yaptım. İnsanların hırs alacağı bir şey olması gerekir. Beni bu hırslandırmıştı.” Dedi.

İdeallerimin peşinden yürüyordum. Bunların başlıcaları: Para kazanmak, dükkân için aldığım borçları kapatmak, bir bisiklete sahip olmak, babamın eline para vermekti.

Mehmet Bey hayatınıza giren tüm işleri fırsata dönüştürmeyi nasıl başardınız?

Okumadım, ama ticarete kafam iyi çalışıyordu. İş yaşamında karşıma çıkan tüm fırsatları değerlendirdim. İş hayatına çok küçük yaşlarda başladım. Âmâ hırslanmıştım. Hayallerim hedeflerim vardı. İnsan bir işte başarılı olmak istiyorsa, kafasında o işi şartlandıracak ve inanacak. Gariban bir Yörük çocuğuydum, babamın bana akü dükkânı açmak için destek olacak parası bile yoktu. Ancak o dönemlerde kamyonculuk için önemli olan Bucak sanayi çarşısında bir akücünün bulunmadığını, bunu fırsat bilerek karşıma çıkan fırsatları hep iyi düşünerek hareket ettim.

Hayatınızda örnek aldığınız kişiler var mı?

Sakıp Sabancı ve Vehbi Koç’u örnek alıyorum.Sakıp Sabancı’nın, azim ve kararlılıkla ben zengin olacağım diye hayallerinin peşinde koşması.Vehbi Koç’un ise tutumluluğu, bir şeylere sahip olmak için gereksiz harcamalaryapmamamı sağladı.

Ülkemizde hayır için okul hastahane vb. projelerini hayata geçirme önderlerindensiniz bu düşünce nasıl oluştu?

Yanınızda fakir, bakımsız, imkânı olmayan arkadaşlarınız olabilir. Onları kesinlikle aşağılamayın. Yarım simidinizi onlarla paylaşın.

İlkokul sıralarında bazı arkadaşlarım yakamın kirli diye bana  “pis” diyorlardı. Bilmiyorlardı ki annemi kaybettiğimi, okul sonrası simit sattığımı günleri unutamadım öksüz olmak, fakir olmak ayıp değil. Fakirlikten kurtulmamak çok ayıp.

O anılar aklımın hep bir köşesinde idi. Ben okuyamadım. Âmâ benim gibi nice çocuklar var. Eski günleri düşünerek okul hayallerimi gerçekleştirdim. Hastane yaptırma duygum çok küçük yaşta 6 yaşındayken annemi kaybetmemle ilgilidir. O zamanki şartlar çok kötüydü. Kimse benim gibi öksüz kalmasın. Hayatımda beni yokluğundan dolayı mutsuz eden her şeyi gerçekleştirdim. Ama  daha çok hayallerim var…

Kültürel ve toplumsal faaliyetlerde yer alıyorsunuz. Bu değerler konusunda ne düşünüyorsunuz?

Ben Yörük Süllü’nün oğluyum.Küçükken dağda kırda bayırda hep güreş tutardım.Babamın bir vasiyeti gibiydi ağalık 2007-2008 yıllarında647. Kırkpınar ağası oldum. Babamın görmesini çok isterdim…Burdur Yörük-Türkmen federasyonun üyesiyim ve Burdur Yörük ilbeyi ünvanım var.. Burdur Azize şenliklerini ilk ben organize ettim.

Mehmet Bey merak ettiğim bir konu var şuana kadar gördüğüm en büyük masa, masanız neden bu kadar büyük?

Evet, masamın büyüklüğü üzerimde ne kadar sorumluluk olduğunun göstergesi. İşime ve çalışanlarıma karşı vazifelerim var masada üstüme düşen sorumlulukları gösteren bir ibaredir.

Mehmet Cadıl’ın değer verdiği ilkeler nedir?

Kendinize hedefler koyun amaçlar doğrultusunda çalışmak, daha çok çalışmak ve başarmak. Hedefleriniz varsa sizi hiç kimse yıldıramaz yeterki çalışmaktan, gereksiz harcamalardan kaçınırsanız. Eninde sonunda istediğiniz her şeye ulaşırsınız.

Başarılı bir işadamı olarak kendi işini kurmak isteyen genç girişimcilere ne tür tavsiyeler vermek isterseniz?

İnsanların hedefi olmalıdır. İnsanlar her şeyden kendisini sorumlu tutmalıdır. Bunu bilirseniz hedefinize kolay varırsınız. Bazıları iki yıllık okuldan bir şey olmaz diyorlar. Ben buna katılmıyorum. Benim fabrikamdaki muhasebe müdürüm, pazarlama sorumlum, ustabaşım, ihracat müdür yardımcım iki yıllık okul mezunu. İnsanlar kendilerini yetiştirmelidir. Sizler de kendinizi küçümsemeyin. Tekniker ihtiyacı mühendis ihtiyacından daha fazladır. Okuduğunuz okulun değerini bilin ve kendinizi yetiştirin. Hayatta insanın karşısına ipuçları çıktığını kaydeden Cadıl öğrencilere “o ipuçlarını yakaladığınız zaman başarının sırrı budur” dedi.

Son olarak Korkuteli Burada Dergisi Okurlarına neler söylemek istersiniz?

Korkuteli’nin görünmeyen yönüne değer kattığınız için teşekkür ederim.