Bizimle iletişime geçin

Doç. Dr. Mustafa Yılmaz; ''Uyku Apnesi''ni anlattı

Uyku apnesi uykuda solunumun belli bir sürenin üzerinde durmasıdır. Büyük bir kısmını tıkayıcı tip uyku apnesi oluşturur.

22.02.2018 / 22567 Görüntüleme

Uyku apnesi uykuda solunumun belli bir sürenin üzerinde  durmasıdır. Büyük bir kısmını tıkayıcı tip  uyku apnesi oluşturur. Uyku apnesi ; uyku sırasında üst solunum yolunun tıkanması ile  ataklar ile seyreden ve bunun sonucu tekrarlayan oksijensiz kalmaya neden olan bir hastalıktır. 1956’da tanımlanmıştır. 1976 da Holland’ın polisomnografiyi (PSG) icadıyla tanı ve tedavide yeni bir döneme girilmiştir.

Sıklığı %1-5 dir. 40-60 yaş arası erkeklerde %10 düzeyindedir.

Tanısı klinik +yardımcı tetkikler ile konulur. Kesin tanı polisomnografi iledir. Uykunun 1 saati içerisinde nefessiz kalma indeksi (AHI) : 30 un üzerinde ise ağır uyku apne sendromundan söz edilir.

Hastalar: devamlı, uzun süredir devam eden horlama, gündüz aşırı uyku hali ve yakınları tarafından fark edilen  gece uykuda  solunum durması şikayeti ile başvururlar. Bunun dışında yorgun,  dinlenemeden uyanma, sabah baş ağrıları, gece boğulma hissi ile ya da çarpıntı ile uyanma da sık saptanır. Halsizlik, gece sık tuvalete kalkma, depresyon ve sinirlilik diğer görülen bulgulardır. Uyku hastalıklarına bağlı gündüz artmış uyku hali, hastaların işlerini yapmasını engelleyerek onları başarısızlığa sürükleyebilmektedir. Uyku apneli hastalarda genellikle sosyal fonksiyonlarda azalma, ruh sağlığı ve kişinin cinsel isteğinde azalma gibi sorunlar tedavi ile düzelmektedir.

Özel Mediyaşam Hastanesi olarak uyku apnesi düşündüğümüz hastaları 1 geceliğine hastanemizde yatırarak  EEG,EKG, oksijen saturasyonu, pozisyon gibi kayıtlarını alarak tüm geceyi değerlendiriyoruz. Uyku apnesi tanısını koyduğumuz hastaların Kulak- burun- boğaz polikliniğinde  değerlendirmelerini de yaptırıyoruz. Cerrahi düşünülmeyen hastaları 1 gece daha yatırarak cihaz basıncını ve çeşidini ayarlayarak tedavisini sağlıyoruz. Cihaz tedavisi 1 günlük yada haftalık olmayıp 1 yıl sonra incelemeyi tekrarlayarak tedavinin devam edip etmeyeceğine karar veriyoruz. Cihaz devlet tarafından ödeme kapsamındadır.

Sonuç olarak uyku apnesinin tedavisiyle sağlıklı bir uyku ve sağlıklı bir yaşama katkı sağlanır.